torstaina, tammikuuta 24, 2013

Uteliaisuudesta uniikkiin puuhun


Hienopuuseppä Markku Tonttilan työskentely lähtee uteliaisuudesta puuhun.

Kuva © Markus Henttonen
– Puu on haastava mutta antoisa materiaali. Minulle suunnittelu on hyvin materiaalilähtöistä. Haluan suosia kotimaisia puulajeja ja marginaalipuumateriaaleja. Toivon voivani vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja suomalaisille luonnollisen materiaalin arvostukseen.

Ajattelua edustavat voimakkaimmin puistopuista veistetyt huonekalut, joiden pintakuvio ja rakenne syntyvät materiaalin ehdoin. Myös oksat, värivirheet ja halkeamat voivat jäädä esiin. 

– Kiitettävän usein myös asiakkaat huomaavat, että tällä tavalla he saavat uniikkeja esineitä.

Kaadettujen puistopuiden käyttö on yksi esimerkki Tonttilan vetämän Pro Puu -yhdistyksen ja Woodism-työryhmän toiminnasta. 1997 perustettu Pro Puu on vienyt eteenpäin kotimaisen puun käyttöä verkostoitumalla, näyttelyin ja projektein. Hyvät käytännöt ovat levinneet Lahden seudulta jo mm. Helsinkiin ja Pietariin.

Tonttilalta järjestötyö on syönyt työaikaa verstaalla mutta on tuonut työhön myös uusia ulottuvuuksia. Näyttelyitä ja tapahtumia suunnitellessaan hän on kohdannut satoja muotoilijoita, taiteilijoita ja käsityön osaajia ja tehnyt yhteistyötä heistä monen kanssa.

– Pro Puun vahvuus on tarjota jäsenille koko verkoston osaaminen käyttöön. Niin kauan toiminta on mielekästä ja menee eteenpäin, kuin jokainen tuo mukaan oman panoksensa.


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 13/25. Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: