keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Palkittua designia kuluttajien koteihin


Sisustusarkkitehti, muotoilija Tapio Anttila täyttää aukkoja. Hän suunnittelee huonekaluja, valaisimia, pienesineitä ja sisustustuotteita tiukasti kilpailluille kuluttajamarkkinoille.

Kuva © Markus Henttonen
Kuluttajat ja kriitikot ovat innostuneet, kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja on rapissut.

– Piendesignmarkkinoilla on vaikea saada jalansijaa ja elää suunnittelulla. On positiivista, että myös kuluttajat ovat huomanneet laadun ja designin arvon. On-sohvan suosio on hyvä esimerkki.

Ennen omaa toimistoa Anttila työskenteli Helsingissä tunnetuissa toimistoissa ja Lahdessa Iskulla julkikalustesuunnittelijana. Monipuolinen kokemus antoi eväät ymmärtää kenttää.

– Sisustuksia tehdessä näin, mitä markkinoilta puuttuu. Iskulla sain tehdä laajasti erilaisia tuotteita ja opin teollisuuden prosessin. Oma toimisto mahdollisti vielä enemmän, tuntui että maailma on auki.

Kansainvälisille markkinoille ovat päätyneet etenkin Showroom Finlandin tuottamat Tuohi-tarjottimet. Myös Keraplastin valaisimet kiinnostavat.

Anttila kulkee paljon ulkomailla messuilla ja asiakastapaamisissa, mutta ei halua muuttaa Suomesta. 

– On harmi, että suomalaiset suunnittelijat lähtevät pysyvästi ulkomaille, koska me kouluttaudumme verovaroilla. Työtilaisuuksia ja arvostusta kuitenkin pitää hakea ulkomailta, siksi minäkin olen mukana vientiponnisteluissa.

Lahdessa Anttilan pitävät mm. hyvät yhteydet ja toimiva muotoilijayhteisö. Valmistajien tuotantolaitoksia on lähellä, hyviä harjoittelijoita saa Muotoiluinstituutista, Pro Puu -yhdistyksen kautta löytyy tekijöitä. 


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 12/25. Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.


Ei kommentteja: