maanantaina, tammikuuta 21, 2013

Puuarkkitehtuurin filosofi


Arkkitehti Markku Viitasalo on tyytyväinen neljään Lahden seudulle tekemäänsä työhön pitkän työuransa varrella. Yksi on Lahden satamassa sijaitsevan Tikkulan ilmastointi ilman näkyviä muutoksia vanhan tulitikkutehtaan julkisivussa. Toinen on vanhan omenapuun ympärille rakennettu pientalo Lahden Pirttiharjussa.

Kuva © Markus Henttonen
Armon saavat myös Hämeenkoskella sijaitseva puinen kevyen liikenteen silta ja puiset kellotornit kahdella hautausmaalla Lahdessa.

– Nautin erityisesti sen kokoluokan kappaleista, joissa suunnittelija voi hallita rakenteet pienintä ruuvia myöten. Kellotornissa halusin kokeilla viidellä liimapuupalkilla, miten niistä saadaan tornin osat jättämättä tikkuakaan yli. Kun rakenteissani on nähty japanilaisia vaikutteita, olen ollut tyytyväinen.

Perinteisessä japanilaisessa rakentamisessa Viitasaloa viehättää ajatus puuosien uusimisesta tarpeen mukaan. Rakenteita uusimalla talo jatkaa elämäänsä ja käsityötaito siirtyy samalla rakentajapolvelta seuraavalle.

Lahden sataman ympärille rakentuva Puuarkkitehtuuripuisto oli Viitasalon idea. Puisto koostuu Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajien suunnittelemista rakennuksista ja rakennelmista.
Filosofisista pohdiskeluistaan tunnettu Viitasalo haluaa kehittää ideaa eteenpäin.

– Ei jokaisen rakennelman tekijän tarvitse olla puuarkkitehtuuripalkinnon saaja, sillä meillä on hyviä nuoria arkkitehteja ja korkeakoulujen puustudiot tekevät hyvää työtä. Mestarien ohella töitä puistoon voisi tilata nousevilta kyvyiltä.

Markku Viitasalo (s. 14.7.1947) menehtyi vakavaan sairauteen 10.1.2013. Haastattelu tehtiin 22.8.2012.


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 10/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: