maanantaina, tammikuuta 28, 2013

Tekijöiden sparraajaKuva © Markus Henttonen
Hämeen muotoilun läänintaiteilija Paula Susitaival kehuu mielellään muiden töitä. Painokangassuunnittelu sai jäädä syrjään, kun hän jo opiskeluaikana lähti järjestöelämään. Ennen läänintaiteilijan työtä hän työskenteli pitkään Ornamon eri jäsenjärjestöissä.

– Olen innostunut muiden töistä ja yhdessä tekemisestä, mikä sysäsi minut valmistumisen jälkeen mukaan suunnittelija- ja kauppakollektiiviin. Sain palautetta, jonka mukaan osaan sparrata muita.

Susitaival hyppäsi muotoilun läänintaiteilijaksi aivan WDC-muotoilupääkaupunkivuoden kynnyksellä. Kaksi vuotta hänen sijoituspaikkansa on ollut Muotohuoltamo Lahden keskustassa.

Näyttely- ja tapahtumatila oli näköalapaikka, jossa läänintaiteilija sai työskennellä näyttelyissä ja työpajoissa muotoilijoiden, yritysten ja aivan tavallisten kaupunkilaisten kanssa.

– Pyrin järjestämään kaupunkilaisille avointa tekemistä, johon ei tarvita erityisiä taitoja. Erityisen kiinnostavaa oli tavata ihmisiä, jotka ovat työskennelleet muotoiluteollisuudessa kuten vaate- ja huonekalutehtailla. Muistojen lisäksi heiltä tuli kärkeviäkin mielipiteitä teollisuudesta ja muotoilusta.

Susitaival on kokenut Lahden selkeästi muotoilukaupungiksi, jossa muotoilustrategiaa viedään aktiivisesti eteenpäin. Kouluihin ulotettu lasten muotoilukasvatus saa häneltä myös kiitosta.

– Muotoilu on Lahdessa esillä sisältö edellä, ei vain tähtivetoisesti.


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 14/25. Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: