keskiviikkona, tammikuuta 09, 2013

Tulevaisuuden koulu on avoin


Arkkitehti Anneli Hellsten tietää kokemuksesta, millainen on hyvä koulu. Hän kävi aikansa mallikoulua Launeen yhteislyseota, jossa taiteilija Olavi Lanu innosti oppilaitaan piirtämisen ohella rakentamaan veistoksia ja tilateoksia.

Kuva © Markus Henttonen

Koulusuunnittelijana hän on yhtä ennakkoluuloton. Kollegansa Seppo Markun kanssa hän loi käyttäjälähtöisen osallistavan suunnittelumallin, jossa kuunnellaan virkamiesten ja päättäjien lisäksi koulun käyttäjiä opettajista lapsiin ja keittäjistä siivoojiin.

– Meillä on kaksi päämäärää: sitoutamme ihmiset alusta lähtien ja haastamme heidät kyseenalaistamaan ja miettimään, millaisen oppimis- ja työskentely-ympäristön he haluavat. Näin he myös ymmärtävät paremmin, miksei kaikkia toiveita voi täyttää.

Tavoitteena on tulevaisuuden oppimisympäristö, jossa työtä ei rajata luokkiin ja pulpetteihin. 1998 valmistuneesta Mäntsälän Riihenmäen koulusta keskustoreineen tuli pyhiinvaelluskohde, jossa kävi parin kolmen ensimmäisen käyttövuoden aikana 750 vierailijaryhmää ympäri maailmaa.

Koulusuunnittelun lähtökohtia ovat usein niukkuus ja huonokuntoiset vanhat tilat. Silti Hellsten innostuu silmin nähden kertoessaan, miten tiloista saadaan avoimia ja moneen käyttöön sopivia.

– Jos sijoittaa biologian ja kotitalouden tilojen väliin kasvihuoneen, syntyy uutta yhteistyötä. Värien ja taiteen merkitys on suuri, kun luodaan viihtyisyyttä, valoa ja kauneutta.

Viralliset tunnustukset tuovat uusia työmahdollisuuksia, mutta vähintään yhtä paljon Hellsteniä lämmittää kouluista tullut palaute.

– Salon ja Kannaksen lukioissa oppilaat kuulemma jäävät koulupäivän jälkeen tekemään töitä avoimiin tiloihin.


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 2/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.


Ei kommentteja: