torstaina, tammikuuta 10, 2013

Puuseppä kehitti täydellisen skeittilaudan


Esa Niirasen muotoilijakoulutus katkesi nuorena intohimoiseen skeittaamiseen, mutta vuodet eivät menneet hukkaan. Kun mies teollisuuden työvuosien ja puuseppäkoulutuksen jälkeen oli valmis ryhtymään yrittäjäksi, huipputason rullalaudasta tuli menestysartikkeli.

Kuva © Markus Henttonen
– Halusin ryhtyä kehittämään lautaa, vaikka se ei tuotteena ole hirveän vaativa. Neljä vuotta siinä meni, kun kokeilin kaikki mahdolliset puulajit, liimat ja laudan jäykistämiseen mahdollisesti sopivat kuidut. 

Lautailukavereista tuli kokeiluvuosien aikana elintärkeitä testaajia. Niiranen ei ole juuri ehtinyt markkinoida tuotteitaan, sillä tieto hyvännäköisistä, luistavista ja kestävistä laudoista on kulkenut skeittipiireissä. Osa laudoista on niin hienoja, että ostajat siirtävät ne suoraan seinälle. 

– Olen loputon viilaaja, joten niin tekemäni laudat kuin huonekalut ja pienesineet ovat uniikkeja ja siksi massatuotantoa kalliimpia. Tuotteeni on kuitenkin tarkoitettu käyttöön, vaikka olenkin ehkä ainoa, joka on skeitannut tuohipohjaisella laudalla.

Skeittipiirien jälkeen Niiranen on viihtynyt lahtelaisessa muotoilija- ja puuseppäyhteisössä, jonka kautta hän on löytänyt samanhenkisiä tekijöitä, tilaajia ja yhteistyökumppaneita. 

Puuseppien kaupunki saa kiitosta myös työskentelyedellytyksistään. Lahdessa toimii useita hyvätasoisia puutukkuja, joiden tarjontaa täydentää Niiraselle läheisen Pro Puu -yhdistyksen oma sahaustoiminta.

Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 3/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: