torstaina, tammikuuta 17, 2013

Tuote lähtee villistä ideasta


Vas. Isko Lappalainen, oik. Mikko Murtonen
kuva © Markus Henttonen


Ennen muotoilijan uraa Isko Lappalainen on ommellut lumilautavaatteita, veistänyt vaappuja ja työskennellyt eri puolilla huonekalutehdasta. Puusepän ja muotoilijan koulutus ja monipuolinen kokemus ovat eduksi, kun hänen yrityksensä iam design ottaa hoitaakseen muotoilutehtävän.

– Muotoilija-minä suunnittelee villejä muotoja ja se puuseppä-minä osaa ratkoa, miten ne tehdään. Siitä on hyötyä, että hallitsen tuotantopuolen ja pystyn tekemään suoraan tuotantoon sopivan tuotteen.


iam design on muotoillut kalusteita, kenkiä, valaisimia, messuosastoja, yrityskonsepteja ja grafiikkaa.

Lappalainen ei kuitenkaan tee kaikkea yksin vaan luottaa vankasti yhteistyöverkostoon. Tuotantotilaa hänellä ei ole ollenkaan, asiakkaat hän tapaa pienessä keskikaupungin studiossa. Lahtea hän kiittää helpoksi paikaksi työskennellä, sillä kaupungissa on avoin henki ja tärkeimmät asiat tapahtuvat parinkymmenen kilometrin sisällä.

– Ainakin nuoret suunnittelijat tekevät yhä enemmän yhdessä. Olemme kilpailijan sijasta yhteistyökumppaneita. Täällä on myös helppo lähestyä asiakkaita.

Lappalainen on ottaa mielellään osaa taideprojekteihin.

– Ne ovat revittelyä ja rentoutumista, jossa ei ole mitään paineita teolliseen tuotantoon. Silti monet tuotteistani ovat lähteneet liikkeelle näyttelystä tai muusta villistä ideasta. 

Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 8/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: