tiistaina, tammikuuta 08, 2013

Muotoilun yliopettaja uskoo yhteistyöhön


Yliopettaja, teollinen muotoilija Ari Känkänen viettää aina syksyn ensimmäisen viikon muotoilun ykköskurssilaisten kanssa Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa. Tavoitteena on hitsata noin kahdeksankymmenen hengen porukka yhteen seuraavaksi neljäksi vuodeksi.


Kuva © Markus Henttonen
– Eri linjojen verkottuminen alkaa heti ensimmäisenä päivänä. Moni on myös kiitellyt, että työ lähtee saman tien käyntiin. Muotoilijakoulutuksessa noudatetaan pitkälti tekemällä oppimisen periaatetta.

Muuna aikana Känkäselle ei juuri jää aikaa opettaa, sillä hallinto, kehittäminen, tutkimus ja verkottuminen vievät aikaa. WDC Helsinki 2012 -valtuuskunnassa, kansallisen muotoiluohjelman ohjausryhmässä ja valtion muotoilutoimikunnassa hän vaikuttaa koko alan elinehtoihin. Hän liikkuu teollisuuden piirissä ja tapaa muita muotoilun ja korkeakoulujen ammattilaisia.

Känkänen kuitenkin pitää tiivistä yhteyttä nykyisiin ja entisiin opiskelijoihin. Muotoilun laitos tunnetaan paikkana, jonne kutsutaan säännöllisesti muotoilun ammattilaisia jakamaan tietoa työelämästä. Se oli myös Känkäsen alkusysäys opettajan uralle.

– Koin, että teollisen muotoilun työvuosien jälkeen minulla voisi olla annettavaa kouluympäristöön. Pyrimme säilyttämään suhteet kasvavaan joukkoon täältä lähteneitä ja hyödyntämään työelämässä hankittua osaamista talossa. Samalla yritämme auttaa jokaista nykyistä opiskelijaa siihen suuntaan, millaiseksi muotoilijaksi maailmalle juuri hän haluaa.

Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 1/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: