tiistaina, tammikuuta 08, 2013

Muotoilijakuvia

Joulukuussa Lahden kaupunki julkaisi Muotoilijakuvia-teoksen, jonka toimittamisessa olin mukana. Kirjaa jaetaan designpääkaupunkivuoden yhteistyökumppaneille, mutta se ei ole myynnissä.

Koska moni on ollut kiinnostunut kirjan sisällöstä, julkaisen tekemäni muotoilijahaastattelut täällä blogissa. Asiasta on sovittu kirjan julkaisijan kanssa, lisäksi valokuvat ottanut Markus Henttonen on antanut luvan kuviensa käyttöön.

Joulukuinen tiedote kertoo kirjasta ja sen taustoista seuraavasti:

Muotoilijakuvia -kirja esittelee lahtelaisen designin tekijät

Designpääkaupunkivuoden päätteeksi Lahden kaupunki julkaisee Muotoilijakuvia -kirjan, joka esittelee lahtelaisen designin taustan ja tekijät. Valokuvaaja Markus Henttonen on ottanut 25 muotoilijakuvaa, jotka ovat aiemmin olleet näyttelynä esillä Lahdessa, Pietarissa ja Berliinissä. Toimittaja Ina Ruokolaisen kirjaan haastattelemat muotoilun ammattilaiset kertovat elävästi suhteestaan työhönsä, ja toimittaja Pekka Laakson artikkelit luovat katsauksen Lahteen muotoilukaupunkina. Muotoilijakuvia -kirjan graafisesta suunnittelusta vastaa Lauri Toikka ja kirja on painettu Aldus Oy:ssä.

Vuonna 2012 Helsinki yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa on ollut maailman designpääkaupunki. Lahti jatkaa vahvasti muotoilukaupunkina designpääkaupunkivuoden jälkeen. Lahdessa muotoilu valittiin tulevaisuuden tekijäksi kaupungin strategiaan ennen yhteistä designpääkaupunkihanketta. Muotoilun menetelmien hyödyntäminen on tuottanut tuloksia alueen yrityksissä, ja lahtelainen teollinen muotoilu ja ennen kaikkea muotoilijat ovat olleet tapahtumavuoden aikana entistä enemmän esillä.

Designpääkaupunkivuoden ohjelmasta Lahdessa jatkuvat esimerkiksi kaupungin keskustan kehittämisen ja muotoilukasvatuksen hankkeet ja tuotekehityshankkeet, jotka yhdistävät käyttäjälähtöisen muotoilun ympäristöajatteluun. Lahden tiede- ja yrityspuiston vetämä Lahen D tuotekehityspaneeli jatkaa myös toimintaansa kansalaisvaikuttamisen väylänä.

Ei kommentteja: