perjantaina, tammikuuta 18, 2013

Murros luo uutta


Mikko Murtonen haluaa murtaa puumuotoilun rajoja. Hän ihmettelee, miksi suomalaiset pelkäävät materiaalia, jota ovat käyttäneet satoja vuosia.

Oik. Mikko Murtonen, vas. Isko Lappalainen
kuva © Markus Henttonen
– Jo opiskelijoilla on hirveän selkeä kuva siitä, mitä puusta voi tehdä ja mitä ei missään tapauksessa voi tehdä. Materiaalina puu on paljon kestävämpi sekä ulkotiloissa että materiaalivahvuudeltaan kuin yleensä ajatellaan.

Murtonen opettaa puumuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja ideoi tuotesarjaa tilaustöiden ohessa. Kokemusta on myös muista materiaaleista ja graafisesta suunnittelusta.

Opiskelijoille hän haluaa välittää avointa suhtautumista omiin ja muiden ideoihin. Myös murrosvaiheet kuuluvat muotoilijan uraan. Murtonen irrottautui iam designista hyvässä yhteisymmärryksessä päästäkseen lähemmäksi käsillä tekemistä.

– Minulle sopii asiakkaan kanssa tekeminen ja muotoilun tuominen tilanteisiin, joissa sitä ei ole aiemmin osattu nähdä. Jokaisen pitää kuitenkin löytää oman polkunsa. Muotoilija on oikealla alalla, jos hän säännöllisesti hakee uusia väyliä. 


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 9/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.


1 kommentti:

Ina Ruokolainen kirjoitti...

Tämän merkinnän kuva on sama kuin edellisen, sillä kaksi muotoilijaa kuvattiin aikanaan yhdessä mutta haastateltiin erikseen. Kirjassa kuva on vain kertaalleen taitettuna samalle aukeamalle kahden haastattelun kanssa.