sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Mukkula - liian kaukana Helsingistä?

Huomenna maanantaina ajattelin käväistä kurkistamassa Lahden Kansainvälistä kirjailijakokousta Mukkulassa. En ole töissä enkä akkreditoitunut, mutta kokoushan on avoin kaikille kansalaisille. Kirjailijoiden ohella on mukava seurailla touhukkaita kulttuurikollegoja, joista jokainen tietysti haluaisi napata muiden nenän edestä uuden Salman Rushdien tai Jayne Alle Phillipsin nurmikolta kuulujen tammien alta. Hehän olivat Mukkulassa 1983, minkä voi lukea mm. Hesarin tämänpäiväisestä Pentti Holapan arviosta, jossa hän käsittelee Hesarin Jukka Petäjän kirjoittamaa historiikkia kokouksesta(s. C2 - en viitsi laittaa linkkiä, koska en osta verkkolehden lukuoikeutta paperilehden lisäksi).

Helsingin Sanomathan teki muutama vuosi sitten (valitettavasti en muista tarkkaan vuotta) ratkaisevan siirron ja nappasi Suomeen saapuvat kirjailijat ensimmäiseksi Mediatorilleen. Se myös muutti valtalehden Mukkula-uutisointia etupainotteiseksi ja Helsinki-keskeiseksi. Tänäkin vuonna ensimmäinen juttu Mukkulaan saapuvasta kirjailijasta oli jo eilisessä Hesarin kulttuurissa (s. C1), tosin nyt kirjailija Pauls Bankovskis oli käyty tapaamassa ennalta Riiassa asti. Tänään oli sitten vuorossa Mediatori-juttu - se taas ymmärrettävästi Holapan Petäjä-kirjan arvion alla (s. C2).

Kiinnostaisi tietää, millä diilillä Eino Leinon -seura aikanaan suostui lisäämään ohjelmaan Mediatori-kiemuran - vai tarvinneeko tuota edes arvailla. Varmasti hommalle löytyy perusteluja, sillä tokihan Helsingin keskustaan saadaan täysi tupa kiinnostuneita kuuntelemaan ulkomaisia vieraita. Mutta täyttä on aina myös kokouksen Lahden osuuteen kuuluvassa kansainvälisessä runoillassa, joka on vuorossa huomenillalla Sibeliustalossa.

Veikkaanpa, että tänäkin vuonna itse varsinaiset Mukkula-jutut kuitataan Hesarissa paljon pienemmin kuin viikonlopun numeroissa. Ketäpä kiinnostaisi puheet jossain Lahdessa, joka on yli 100 kilometrin päässä Helsingistä? Eikä tilaakaan tietenkään ole arjen lehdissä samalla tavalla kuin pyhänä.

Onneksi saamme Lahteen sentään tärkeät toimittajat. Onhan Vesijärven rannalla, niiden kuuluisin tammien alla ja keskiyön jalkapallo-ottelussa, sentään ainutlaatuinen tunnelma. Sitä ei ole vielä saatu siirretyksi Töölönlahden rantaan.

Ei kommentteja: