keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2005

Lahden markkinat - Suomen paras kesätapahtuma?

Lahden kauppatori ja etenkin kuukauden ensimmäisen keskiviikon markkinat ovat hyvä syy pysyä kaupungissa helteisenä kesäpäivänä. Normaaleina arki- tai lomapäivinä haen ikkunani alta kauppiailta lähinnä päivän vihannekset ja/tai marjat, minkä lisäksi joskus pysähdyn kahvilla.

Mutta markkinapäivinä torilla ja lähikorttelien kojuissa saa kulumaan aikaa hyvinkin tuntikausia, jos ostosten lomassa vielä päättää hoitaa lounastelun muikkukojussa, lettuteltassa, torikahviloissa, jäätelökioskin liepeillä tai piirakkamyyjien tuotteita kävellessä mutustellen. Tänään en pysähtynyt syömään, mukaan tarttui maustesekoituksia, peltiämpäri, mansikoita ja herneitä. Pelkkään torin, Lanunaukion ja Aleksin varren kojujen katsastamiseen meni pari tuntia.

Markkinat ovat siis suurtapaus, joka edelleen kerää niin myyjiä kuin ostajiakin maakuntia myöten. Kovin voimaperäisesti Lahden Matkailu ei keidasta kuitenkaan osaa mainostaa, ja erityisen surkean arvosanan voisi antaa Lahden 100-vuotissivustolle , jossa kaupungin syntyyn erityisen voimakkaasti vaikuttanutta kauppatoria ei mainita ollenkaan. Toki kaupungin erilaisilta sivuilta 1600-luvulla alkanutta torikaupan historiaakin löytyy, mm. täältä.

Kun selailin Googlen noin 6 000 osuman alkupäätä, huomasin, että kaupunkilehti Uusi Lahti peräänkuuluttaa tänään pääkirjoituksessaan Lahteen valtakunnallista kesätapahtumaa, jonka sieluksi lehti ehdottaa Suomen parhaita markkinoita. Ei ihme, sillä toimituksella on yhtä hyvä näköalapaikka kuin minulla - kirjoittelemme tarinoitamme parin talon päässä toisistamme Vapaudenkadun varrella, suoraan torin yläpuolella.

4 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Kannattaa tsekata myös Lahden Radion 100 vuotta lahtelaisuutta - nettikooste.

Kauppatoria en sieltä löytänyt, mutta Alatori esitellään http://lotta.yle.fi/rsweblti.nsf/sivut/kortteli?opendocument&pageid=ContentCF9A5

InaR kirjoitti...

Hei,
Lahden Radion hieno 100-vuotiskooste on tuttu, itse asiassa kirjoitin sen tekijöistä Heini Moisiosta ja Seppo Sillanpäästä jutun viimeiseen ennen kesäkautta ilmestyneeseen Journalistiin (10.6.). Juuri tuo juttu ei valitettavasti näytä olevan nettilehdessä. Lahden Radion kooste kertookin 100-vuotiaasta Lahdesta huomattavasti enemmän kuin kaupungin virallinen sivusto.

InaR kirjoitti...

Muisti pätkii, sillä oli tarkoitus myös kertoa, että Lahden Radio on kyllä huolehtinut kauppatorin esilläpidosta, sillä on ihan oma Torilla tapahtuu -kokonaisuus http://194.252.88.3/rsweblti.nsf/sivut/torijuttu, jossa on sekä kuvia että pieniä tekstinpätkiä.

InaR kirjoitti...

Korjaus vielä edelliseen viestiin, ohessa linkki Lahden Radion torikoosteeseen: Torilla tapahtuu