perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Pakolliset vaalisivut

Vielä viime presidentinvaalien aikaan riitti uutiseksi, kun jokin tiedotusväline sai auki vaalikoneen tai –blogin. Meneillään olevan eduskuntavaalitaiston aikaan ne ovat samanlaista perustarjontaa kuin uutiset, kolumnit ja kommentit.

Nyt medialla pitää olla vähintään vaalisivut. Valtakunnalliset välineet satsaavat, mutta miten selviävät maakuntalehdet, joiden verkkosisällöt usein tyssäävät vähiin tekijöihin ja ylläpitäjiin?

Yksi ratkaisu on yhteistyö, johon vaalikoneen rakentelussa ovat luottaneet Etelä-Saimaa, Kymen Sanomat, Kouvolan Sanomat ja Uutisvuoksi. Sama vaalisivujen pohja puolestaan löytyy ainakin Keskisuomalaisesta, Kalevasta ja Savon Sanomista.

Yhteisen sivuston uutiset ovat enimmäkseen STT:ltä. Neljä puoluejohtajaa pitää blogia. Vaalikone sentään on vain vaalipiiriä koskeva - testasin.

Aamulehden vaaliextrassa on jo enemmän omaa materiaalia uutisineen ja Matti Pitkon pakinoineen, jotka voi myös kuunnella. Oma vaalikiertue alkaa tuottaa uutisia.

Jatkoin netissä maakuntalehtimatkaa ja tunsin lievää sääliä niitä kohtaan, joilla ei vielä helmikuun alussa ollut omaa vaalisivustoa. Kai lukijatkin jo osaavat niitä vaatia? Vai onko teemaan jo täysin kyllästytty?

Etelä-Suomen Sanomien keskustelussa toive vaaliteemasta ei näkynyt otsikoissa mitenkään. Läheltä liippasi vain vaalien takia siirtyvä Lahden kaupunginjohtajavalinta.

On varmasti fiksumpaa tehdä normaalit vaalijutut kunnolla kuin rakentaa verkkoon keinotekoisia visailuja ja koneita. Erityisen älykästä on jättää perustamatta vaaliblogi, jos sille ei löydy karismaattista, keskustelevaa ja ehtivää kirjoittajaa.

Mutta eikö ne vaalijutut voisi silti heti vaalitaistelun alettua kerätä saman bannerin alle? On maakuntalehtien nettisivuilla tyhmempiäkin kokonaisuuksia, resurssipulasta huolimatta.

Ina Ruokolainen


Kirjoitus on ilmestynyt 9.2.2007 Journalisti-lehdessä.
Kirjoittamisen jälkeen tilanne on jo ehtinyt elää: esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomat sai viikolla auki vaalisivunsa, joka vaalikoneineen toimii samalla pohjalla kuin mm. Keskisuomalainen. Puoluejohtajien blogien määrä on myös kasvanut seitsemään.


Ei kommentteja: