sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

Luhta, Asko ja arjen estetiikka

Tuli piipahdettua Lahden historiallisessa museossa sunnuntaikävelyn päätteeksi. Olin jo aiemmin nähnyt Luhdan 100-vuotisjuhlanäyttelyn L - linjat leikkaa, joka onkin aivan mainio retki myös joukkotiedotuksen ja mainonnan historiaan. Jo varhain Luhtasen eri polvet ovat ymmärtäneet julkkisten merkityksen vaatteiden markkinoinnissa. 1980-luku oli varsinaista kulta-aikaa, vaikka aivan kamaliltahan Keke Rosberg, Matti Nykänen ja Don Johnson vetimissään nyt näyttävät. Ja 1978 hiihdon MM-kisat olivat ne, joiden perusteella Lahti kuulemma muuttui monessa talviurheilumaassa muotoon Luhta; sen verran hyvin sponsori vaatteissa näkyi. Mutta näyttelyssä niitä kauniita linjoja ja leikkauksia, joiden tyyliä katsellessa voi vain huokailla.

Varsinainen syy tämän päivän visiittiin oli toisen merkittävän lahtelaisen teollisuusyrityksen, Askon, tuotantoa käsittelevä Kauniita, kestäviä, huokeita -näyttely. Lahden historiallinen museo sai äskettäin lahjoituksena Asko-huonekalutehtaan museokokoelman. Ensimmäisessä kolmesta näyttelystä esittelee yrityksen alkuvuosikymmeniä kuvitteellisten messuosastojen kautta.

Minulle Asko on henkilökohtaisesti tärkeä, sillä juuri sen vuoksi luultavasti asun Lahdessa. Isäni Pertti Salmi toi nuoren perheensä kaupunkiin 1960 mennessään Askolle huonekalujen suunnittelijaksi - tosin Askon suunnittelijaluettelosta nimeä ei löydy. Luettelon perässä onkin ilmoitus, että se on puutteellinen. Sen tiedän, että isäni työsuhde jäi lyhytaikaiseksi, sillä 1960-luvulla oli houkuttelevaa jäädä vapaaksi suunnittelijaksi, olihan kaupungissa kymmeniä muitakin huonekalutehtaita vielä pari vuosikymmentä sen jälkeenkin (Askon tytäryhtiön Upon muovihuonekaluista kertovassa artikkelissa on yksi viittaus isääni ja hänen hyllyään markkinoiva kuva, jossa muuten istun vasemmalla nuorena tyttönä valokuvamallina, oikealla nuorempi sisareni). Isotätini Annikki Tapiovaaran nimi löytyy luettelostakin ja kummisetäni Ilmari Tapiovaaran tuotanto on myös näyttelyssä laajasti esillä - ja aivan syystä. Itsekin ilahduin, kun onnistuin hankkimaan Imman keittiöntuoleja äskettäin kirpputorilta. Hyvä niissä on istua ja kiva silmiään lepuuttaa.

Luhta ja Asko eivät tietenkään ole vain lahtelaisia ilmiöitä, vaan kumpikin yrityksistä on muokannut suomalaista arjen estetiikkaa pitkään ja laajasti. Molemmilla on ollut myös kansainvälisesti suuruuden aikansa. Käykää muutkin kurkistamassa, mitkä räteistä ja mööpeleistä tuntuvat tutuilta, mitkä kestäviltä tai hupaisilta nykypäivän ihmisen silmissä.

Ei kommentteja: