tiistaina, toukokuuta 15, 2007

Kirja-arvio: Silja laulaa yli kuoleman

On kesän alku ja Silja on täyttänyt viisitoista. Elämä voisi sujua paremminkin; isä on juuri kuollut ja äiti on tuoreine kuntoiluharrastuksineen hyvin hukassa. Tyttö näkee raskaita unia ja kulkee päivänsä sumussa.

Ympäristön muut ihmiset eivät elä samaa surua, minkä vuoksi heidän kanssaan on vaikea olla tekemisissä. Vasta tyttöbändi Sisko herättää Siljan huomaamaan itsessään ominaisuuksia, joiden avulla uusi elämäntilanne alkaa näyttää mahdolliselta.

Runoilijana tunnetun Huotarisen Siljan laulu voitti Anni Polvan Tiina-kirjojen kunniaksi järjestetyn Tiina 2006 –kilpailun. Kirjailija on kertonut halunneensa kirjoittaa jostain muusta kuin tyttöjen painiskelusta ulkonäön ja syömishäiriöiden kanssa.

Puoliorpo päähenkilö jatkaakin suoraan tyttökirjojen perinnettä. Siljan tarina rakentuu arkisesta tekemisestä ja elämän ehtojen etsimisestä. Tyttö ei elä pintailmiöiden varassa, vaan hänelle tärkeintä on musiikki. Intohimo tulee esiin juonen kautta monella tavalla: harjoitteluna, hengailuna treenikämpällä, epävarmuutena esiintymisten alla, riemuna keikan jälkeen.

Kirjan jokainen kappale alkaa lisäksi kuvitellulla musiikkivideolla, jonka musiikki, esittäjä ja visuaalinen maailma on kuvattu tarkasti. Minua sukellukset uuteen ja vähän vanhempaan nuorisomusiikkiin häiritsivät päälle liimattuina ja kliseisinä, mutta en olekaan kohderyhmää. Musiikkivideoiden kanssa kasvanut voi hyvinkin päästä lähemmäksi Siljan sisäistä maailmaa.

Päähenkilöstä piirtyy muutenkin ihminen, josta on helppo välittää. Sivuhenkilöt ovat paljon yksiulotteisempia, etenkin aikuiset. Tai ehkäpä niljakas elokuvaohjaaja ja boheemi naapuri näyttävät nuorten silmissä juuri tältä – pelottavaa! Kuva isästä menestyneenä kirjailijana tuntuu kuitenkin jo epäuskottavalta.

Huotarinen kuljettaa juonta elävästi, vaikka musiikkivideoiden toistelu hieman kangistaakin rakennetta. Myös kieli kuulostaa siltä, että se sopii Siljan kaltaisten nuorten suuhun.

Runoilijana Huotarinen osaa kirjoittaa kirkkaita kuvia ympäristöstä ja tilanteista. Uskon, että moni lukija jo odottaa jatkoa Siljan tarinalle.

Ina Ruokolainen

Vilja-Tuulia Huotarinen: Siljan laulu. Tarina tyttöbändistä. 236 s. Karisto 2007

Arvio on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 6.5.2007

Ei kommentteja: