tiistaina, syyskuuta 06, 2005

On se vähän outoa, sanoi teini...

"Äiti, tiesitkö, ettei YLE:stä tule tänään ollenkaan ohjelmaa? On se vähän outoa", kysyi teini, kun tulin työmatkalta. Tiesinhän minä, kun satuin olemaan ulosmarssin aikoihin Journalistiliitossa suunnittelemassa liiton seuraavan neljän vuoden toimintaa.

Tyttären kysymys vähän yllätti sikäli, että hänhän kuuluu kaupallisten radioiden ja tv-kanavien (ja loogisena jatkona iltapäivä- ja ilmaislehtien) käyttäjäsukupolveen. Hänen arkensa ei siis pitäisi kauheasti järkkyä, vaikka julkisen palvelun ohjelmatuotanto olisikin hetken seis.

Vaan jotain on ilmeisesti tarttunut uutisaddiktoituneilta vanhemmilta, jotka kaiken lisäksi myös edelleen tilaavat sanomalehtiä. Vähintään yhdet YLE:n tv-uutiset kuuluvat meidän iltarutiineihimme, urheilua kaksi perheenjäsentämme seuraa nimen omaan YLE:stä (sillä formula tai jääkiekko eivät todellakaan kiinnosta!), ja radiokin on aika usein Radio Suomen taajuudella juuri uutistarjonnan vuoksi. Myös nettisivut monine palveluineen ovat jatkuvassa käytössä. Eivätkä kaikki löydöt todellakaan ole vanhempien ansiota - Bettina S:ää tytär seurasi paljon ennen kuin edes tiesin ohjelman olemassaolosta.

Veikkaan, ettei julkisen palvelun YLE:n kuristaminen vähitellen hengiltä ole sittenkään aivan helppo tehtävä, jos yleisön mielipide yhtään painaa. Kaikki sen ohjelmiin mieltyneet eivät olekaan pelkästään eläkkeellä olevia Metsäradion ystäviä. Mutta kyllä irtisanomisilmoitus pelottaa, vaikka en ajattelisikaan asiaa ammattiyhdistysaktiivina. Ottaa päähän, jos arjen radio- ja tv-maisemaa tehdään jatkossa aina vain vähemmillä resursseilla. Kyllä se laadussa kuuluu ja näkyy. Tästä nykyisestä laadusta olen vielä maksamaan lupamaksuja.

Päivitys: mitä sanoi toinen teini? "Onneksi ei olla vain yhden kanavan tai yhtiön varassa, kun on kolmoset ja neloset ja subit. " Ja mitä teki töistä palannut mies? Hämmästyi ja ryhtyi katsomaan pyöräilyä Eurosportilta.

3 kommenttia:

Johan W kirjoitti...

Niin. Oltiin sitten iltapäivä pois työpaikalta. En usko että vaikuttaa kuristuslinjaan, tuskin. Kiva kuulla, että joku on vielä nykyään jopa täällä blogistanissa valmis maksamaan lupamaksuja.

Niiden parinsadan irtisanottavan puolesta,

Johan

Anonyymi kirjoitti...

Kaveri oli oikein onnellinen, kun ylexiltä tuli paras ylexin iltapäivä ikinä -pelkkää musiikkia eikä yhtään huonoa läppää.

Täytyy sanoa, että olen samaa mieltä.

Pirkka kirjoitti...

Suuri uhka YLElle saattaa tulla digimaailman yhdestä hienoimmasta asiasta: katsojien, kuuntelijoiden ja lukijoiden itse tilaamista sisällöistä.

Kun yhä suurempi osa ihmisistä tottuu iPodiin ja verkosta itse ladattaviin tv-ohjelmiin, monien mediankäyttö on täysin minäminäminä-keskeistä.

Tällaisessa maailmassa monipuolisuus ei välttämättä ole arvo. Kaiken arvoa mitataan sen mukaan, miten siitä voi itse hyötyä.

"Minä katson YLEltä vain Prismaa, joten ei sitä tarvita."

Toivon tosin olevani väärässä!