maanantaina, tammikuuta 14, 2013

Tieto karttuu tehdessä



Kun vastavalmistunut keraamikko Kari Savolainen ajautui töihin Lahden julistemuseoon 1978, vain muutama ihminen Suomessa ylipäätään puhui julistemuotoilusta. Museolla oli takana kaksi ensimmäistä julistebiennalea, joista oli kerätty pesämuna kokoelmalle.

Nykyään museossa on yli 70 000 teosta, joita on kansainvälisten biennalien lisäksi saatu lahjoituksina ja talletuksina. Vanhin on suomalainen juliste vuodelta 1852.

Kuva © Markus Henttonen
Savolaisesta on kasvanut yksi Suomen johtavista alan tutkijoista, joka tunnetaan myös kansainvälisesti. 

– Tieto on tarttunut tehdessä, kun on pitänyt kartoittaa saatavilla olleet julisteet, niiden tekijät, tyylisuunnat, tekotavat ja sisällöt. Kun on 34 vuoden aikana katsonut läpi hirveän määrän painotuotteita, alkaa olla jonkinlainen näppituntuma.

Savolainen kiittää Taideteollisesta korkeakoulusta saamaansa muotoilijan pohjakoulutusta, josta hän sai valmiudet tarttua erilaisiin museon töihin näyttelyn rakentamisesta lähtien. Tutkimusosaamistaan hän on täydentänyt kansainvälisillä kontakteilla ja taidehistorian opinnoilla. Savolaisen oma erikoisalue on suomalaiset elokuvajulisteet, mutta hän on koostanut useita näyttelyitä ja kirjoittanut artikkeleita sekä suomalaisista että ulkomaisista julisteista.

– Työ on sekä käytännönläheistä että monitieteistä. Pitäisi hallita painotekniikat ja koko graafisen muotoilun kenttä. Sisällöistä löytyy tutkittavaa luonnonsuojelusta kielikysymykseen ja julisteen tilaajista sortovuosiin.


Haastattelu on aiemmin julkaistu Muotoilijakuvia-kirjassa. Tämä on haastattelu 5/25.
Markus Henttosen kuvat ovat nähtävissä myös hänen nettisivullaan.

Ei kommentteja: