Kunnat.net-sivusto avasi toukokuun lopulla Laatublogin, jossa verkkopalveluiden asiantuntijat 7.6. asti pohtivat kuntien verkkopalvelujen laatua ja käytettävyyttä. Itsekriittisen blogin tavoitteena oli herättää keskustelua koulutustilaisuutta varten.
Tarvetta on. Kuntaliiton ja sisäministeriön teettämien tutkimusten mukaan kansalaiset käyttävät kuntaviestinnässä eniten internetiä. Julkisista palveluista suosituimpia ovat oman kunnan sivut.
Kuntaviestinnän ohjeiden mukaan nettisivujen ensisijainen kohde on asukas. Media tulee perässä matkailijoiden, yritysten edustajien ja kunnan omien työntekijöiden kanssa. Aktiivisina tiedonhakijoina me journalistit olemme kuitenkin ryhmä, jolla on paljon kokemusta sivujen toimivuudesta.
Vierailen koulutusta ja kulttuuria koskevien aiheiden vuoksi viikoittain kuntien verkkosivuilla. Joskus löydän tiedot hetkessä, mutta usein seilaan sivuilla nolona arpomassa hakusanoja. Erityisen vaikea on löytää vastuullisen virkamiehen yhteystietoja.
Toimittajana olen toisessa asemassa kuin suuri yleisö, koska saan tiedotteita suoraan sähköpostiini. Jos kunta julkaisee ne myös verkossa, kuntalaisen on osattava mennä tiedon luokse.
Avuttomien hakujen ohella Laatublogi nostaa esiin mm. sivujen kehittämisen. Verkkosuunnittelija Päivi Kuusisto epäilee, ettei käyttäjäkyselyitä osata tarpeeksi hyödyntää. Itsekin olen urputtanut kahdessa kyselyssä turhaan Lahden sivujen epäloogisuuksista.
Asukkaan kohdalla kuntaviestinnän ohjeet painottavat vuorovaikutusta. Kuntien verkkosivuja tutkinut Virpi Viertola osoittaa, ettei homma vielä toimi. Tietojen kasaaminen nettiin ei ole samaa kuin vaikutusmahdollisuuksien tarjoaminen.
Ainakin minä allekirjoitan nimimerkki Marin Laatublogissa esittämän epäilyn siitä, miksi tiedotus on virkamiehen kannalta vaarallista: "Ainakaan etusivun uutisiin ei haluta koskaan laittaa mitään, kun sitten 'ihmiset soittelee ja kyselee'".
Toivottavasti me toimittajat muistamme soitella.
Verkkokalastaja-kolumni on julkaistu 8. kesäkuuta ilmestyneessä Journalisti-lehdessä. Lähteenä on verkkosivujen lisäksi käytetty seuraavaa artikkelia: Virpi Viertola: Kuntakohtaamisia verkossa. Teoksessa Matikainen, Janne ym.: Tutkielmamatka verkkoviestintään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti