keskiviikkona, kesäkuuta 08, 2005

Asiantuntijuus on vaikea laji

...huomasin, kun tänään jouduin tv-kameran eteen. Radion Hämeen
tietotekniikasta ja verkkoviestinnästä innostunut toimittaja Kari Mustonen tekee juttua tämän illansuun (17.50)alueellisiin Hämeen uutisiin blogeista.

Odotan mielenkiinnolla, mikä on kokonaisuus ja mikä siinä minun siivuni, sillä tiedän toimittajan hallitsevan ilmiön varsin hyvin ilman "asiantuntijoitakin". Mutta (suomalaisen) journalismin ongelmahan on asiantuntijalähtöisyys, aina on löydettävä joku muu sanomaan ääneen asia, jonka toimittaja - ja monesti yleisökin - jo valmiiksi tietää.

Ai miksi kameran edessä esiintyminen oli vaikeaa? Kirjoittavana toimittajana hahmotan asioita tekstin enkä suinkaan puheen tai esiintymisen kautta. Välineellä on merkitystä. Ja olikohan tukka hyvin?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyvin se meni sinun osaltasi.

Vähän hämmentävä tuo Häme-näkökulma uutisessa... Jotenkin olen aina käsittänyt netin vaistonvaraisesti myös mentaalisena "paikkakuntana" tai "maana", jossa ihmiset ovat nimenomaan Webonian tai Blogistanin asukkaita.

Tuija Aalto kirjoitti...

Olihan se tukka ihan hyvin. Terve vaan. Nythän tuota voit räppästä oman nimen näkyville profiiliinkin. Aina kivempaa lukea blogia, jonka kirjoittajasta on jotain taustoitusta.

Petterille - paikallisuutisiin pitää saada paikallinen näkökulma. Sikseensä, noin näppituntumalla, koulukaupunki Hämeenlinna ja eKaupunki Tampere varmaan ovatkin Suomen eturintamaa noin tietoyhteiskuntamielessä.

Ina Ruokolainen kirjoitti...

Etukäteen pohdin ihan samaa kuin Petteri, että miten ihmeessä blogiasian voi kääntää Hämeen uutisiin sopivaksi. Ja vähän ihmettelen sitä edelleenkin, vaikka tuo mielenosoituksen seuraaminen netissä ja nuoren tietoyhteiskuntaihmisen haastattelu toki perustelivat asiaa.

Mutta edelleen olen sitä mieltä, että "asiantuntijan" muutama sekuntin haastattelu oli ihan turha. Varsinkin kun juonnossa blogeja mainostettiin myös kotirouvien (!!) harrastuksena. Arvatkaa, naurattiko tyttäriä, jotka heti kysyivät, että sitäkö varten kuvaus piti tehdä meillä kotona.

Tuijalle kerrottakoon, etten varsinaisesti ole peitellyt nimeäni, vaan olen käyttänyt tuota InaR-lyhennettä jo pitkään mm. opiskelublogissani (ja sitä ennen vaikka missä). Opin nimittän bloggaamaan valtiotieteellisen tiedekunnan blogikurssilla, joka liittyi viime syksynä päättyneisiin verkkoviestinnän maisteriopintoihini. Sitä blogia en tosin julkaissut missään kovin julkisilla listoilla, sillä halusin pitää graduntekoon liittyvän keskustelun siinä pienessä piirissä, jossa tutkimusaihe oli jollain lailla tuttu. Ehkä viisasta, ehkä ei.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa! Kotirouvien harrastus! Kerrankin kuulun saumattomasti joukkoon :)))

Mrs. Ruu Morbidi

PS. Ina Olen aivan varma, että tukkasi oli hyvin!